OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDA İŞİTME TARAMASI REHBERİ
Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. Okul yaş grubu çocuklarda sık görülen işitme kayıplarına yönelik tarama çalışmalarının da bu programlara eklenmesine karar verilmiştir.
Bu rehberde; bu yaş grubundaki çocuklara uygulanacak İşitme Tarama Programının kimler tarafından, hangi yöntemlerle, hangi koşullarda yapılması gerektiği ve takip edilecek basamaklardan bahsedilmektedir.
İşitme Taramasının amacı nedir?
İşitmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve işitmesi normal olmayan olguları erken dönemde tanımaktır.
İşitme Taraması ile hangi hastalıkların erken tanısı konabilir?
İşitme kayıpları enfeksiyonlar, travmalar ve progresif işitme kaybı yapan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir. Tarama programı ile çocuklarda bu hastalıkların erken tanısı konabilecek ve gerekli tedavi ve rehabilitasyonları yapılabilecektir.
Kimlere, kimler tarafından uygulanır?
Halk Sağlığı Müdürlüğü
Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı illerde Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi / Çocuk, Ergen, Kadın, Üreme Sağlığı Hizmetleri Şubesi tarafından yürütülecektir. İl sorumlusu adı geçen şubelerin şube müdürleridir. İlde yürütülen çalışmalardan halk sağlığı müdürü de bizzat sorumludur.
Taramadaki Görevi:
TARAMA TESTİNDEN GEÇTİ/KALDI KRİTERLERİ
Tarama Odyometri cihazı ile 500-1000-2000-4000 Hz ve 20 dB’de test yapılıp frekanslardan hepsine yanıt veren çocuk testten “GEÇTİ” kabul edilir. 500-1000-2000-4000 Hz frekanslarından herhangi birinde 20 dB ses uyaranına cevap veremeyen çocuk 48 saat- 1 hafta sonra tekrar testte de aynı şekilde herhangi bir frekansta 20 dB’de cevap veremezse testten “ KALDI” kabul edilir.
Testten geçmek her zaman işitme normal demek anlamına gelmez. Testin yapıldığı zaman diliminde tarama testleriyle işitmesinde bir sorun olmadığını gösterir. Testten kaldı demek de işitme kaybı demek değil, işitme kaybı şüphesini ile ileri tetkik ve tanı yapılması gerekliliğinin göstergesidir.
İŞİTME TARAMA FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.
https://75yililkokulu04.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/04/03/722687/dosyalar/2023_09/15131833_ISITME-TARAMA-TESTI.pdf