T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AĞRI / DOĞUBAYAZIT - 75. Yıl İlkokulu

İYEP Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Amacımız İYEP'i  çevremizdeki insanlara en iyi bir şekilde aktarmak, onları bilgilendirmek; onlara İYEP'i doğru  anlatmak olmalıdır. İYEP'e ilkokullarda yetiştirme kursu diyen veya İYEP'e proje diyen sosyal medyada birçok site yer almaktadır. İYEP; sınav değildir, İYEP; Proje değildir, İYEP; Kurs değildir, İYEP; Kamuoyuna sunulan bir çalışma değildir, İYEP; Destekleme Yetiştirme Kursu da değildir.

İYEP PROGRAMI KİMİN İÇİN HAZIRLANDI?

İlkokulların 3. ve 4.sınıflarına devam eden, eğitim öğretim yılı içerisinde çeşitli nedenlerle okuma, yazma, okuduğunu anlama becerileri ve doğal sayılar, doğal sayılarda dört işlem öğrenme alanlarında yeterli kazanımlara ulaşamayan öğrenciler için hazırlanmış programdır. Hazırlanan slaytta; İYEP'in dayandığı yönetmelik ve kanuna, planına, gerekçesine, programı kimlerin hazırladığına, çalıştaylarından, uygulanan pilot illerine, bu sene kimlere uygulanacağına, amacına, hedefine, gerekçesine, basamaklarına, iş takvimlerine, modüllerine, kazanımlarına, ek derslere yani kısaca a dan z'ye her şeye değinmeye çalıştık.  

Hafta içi en fazla kaç saat olabilir?

İYEP hafta içi günlük 2 saati geçemeyecektir.

İYEP Hafta sonu en fazla kaç saat olabilir?

İYEP Hafta sonu en fazla 6 saati geçemeyecektir.

İYEP'te yer alacak bir öğretmen toplamda en fazla kaç saat İYEP'te görevli olacak?

10 saati geçemez.

Sınıf öğretmeni İYEP, Kurs, Destek Eğitim Odası, Egzersiz ile  birlikte en fazla kaç saat alabilir?

30 Saat ders + 10 SAAT İYEP, 30 saat ders + 8 saat destek eğitim odası, 30 saat + 10 saat İYEP + 8 saat Destek Eğitim Odası şeklinde görevlendirmeler yapılabilir.

İYEP'te 10 saat görev alacak BRANŞI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ olan öğretmenlerimiz, + 8 saat de Destek Eğitim Odasında görev alabileceklerdir. 

İYEP'te görevli idareci hafta içi ek ders alabilecek mi?

Hayır alamayacak.

İYEP'te görevli idareci hafta sonu ek ders alabilecek mi?

Cumartesi 6 saat İYEP olursa okulda +2 saat alacak.

1.ve 2.sınıfı okutan müdür yetkili öğretmen programda görev alabilir mi?

Evet görev alabilecek.

İYEP'te ücretli öğretmen görev alabilecek mi?

Evet görev alabilir. Öğretmen görevlendirme önceliğinde en son sıradaki branşı sınıf öğretmenliği olan ücretli öğretmen İYEP'te görev alabilecek.

İYEP'te görev alan ücretli öğretmen ek ders alabilecek mi?

Ücretli öğretmen bir okulda derse giriyorsa toplamda ücretli öğretmenler 30 saat ek ders ücreti alabildikleri için; İYEP'te ücret alamayacaklar. Ancak bir yerde görev yapmayan sadece İYEP için görevlendirilecek ücretli öğretmenlere İYEP ek ders ücreti ödenecek.

İYEP'te ek ders ücretleri artırımlı mı normal mi olacak?

Hem idareci hem de öğretmenlerin ek dersleri normal ödenecek.

Öğrenci tüm modüllerden kaldıysa; modüllerin veriliş sıralaması nasıl olacak?

Önce Türkçe-1 modülünü alacak. Sonra Türkçe modül 2'yi bitirdikten ya da modül-2 nin yarısına geldiğinde öğrenci yeterli olduğunu öğretmen görürse; artık öğrenci diğer modüllere geçebilir. ( Matematik-1, matematik-2, matematik-3, Türkçe-3 ) 3.sınıflar; matematik – 3 modülünden muaf mı tutulacak? İYEP'teki Matematik kazanımlarına bakıldığında; Modül-3'teki kazanımların şu anda derslerde okutulan kazanım olduğu görülmektedir. Bu yüzden; 3.Sınıflara ÖBA uygulanırken; 3.Modül sorularından sorumlu tutulmayacak. Matematik modül 1 ve modül 2 'den kalan otomatik olarak modül – 3'ten de kalacak. ÖBA'da toplam 31 Matematik sorusu var. İlk 24 soru; 1. ve 2.modüldeki kazanımları içeriyor. 3.sınıflar ilk 24 soruyu çözecek.

Öğrenci İYEP'te bir modülü en fazla kaç kere alabilir?

İYEP'te 160 saati geçmeyecek şekilde plan yapılmaktadır. 160 saati geçmeyecek şekilde modül tekrarı yapılabilir. Öğrenci Belirleme Aracı sonucunda (ÖBA); kaç öğrenci kalırsa okulda İYEP başlar? 1 öğrenci kaldığı anda o okulda İYEP başlar.

Öğle arasında İYEP açılır mı?

Taşımalı olan okullarda okul çıkışında veya hafta sonlarında taşımalı öğrenciler için okulda İYEP yapılması mümkün değilse, öğle arası uzun olan okullarda İYEP açılabilir. Bu durum okul İYEP komisyonu tarafından planlanmalıdır. Örneğin öğle arası 90 dakika olan okullarda 40 dakika 1 ders saati İYEP yapılabilir. Ancak öğle arası 40-50 dakika olan okullarda 40 dakika ayırarak İYEP yapılması mümkün değildir.

İYEP'te kaç öğrenciye kadar öğretmen görevlendirilecek?

Bir İYEP grubunun 1-6 öğrenci arası oluşturulması esastır. 6 öğrenci tamamlanmadan diğer bir grup açılamaz. Ancak bu sayı en fazla 10 öğrenciye kadar çıkabilir. Yani 5 öğrencisi olan bir İYEP'te bir öğretmen görevlendirilir. 9 öğrencisi olan bir İYEP'e en az 1 öğretmen en fazla 2 öğretmen görevlendirilebilr. 11 öğrenci varsa; 6 öğrenciye 1 öğretmen geriye kalan 5 öğrenciye de 1 öğretmen olmak üzere 2 öğretmen görevlendirilebilir.

İYEP'te kaç öğrenciye kadar ders ayrımı ve modül ayrımı yapabiliyoruz?

6 öğrenciye kadar ne ders ayrımı ne de modül ayrımı yapabiliyoruz. 7-12 öğrenci arası sadece ders ayrımı yapabiliyoruz ama modül ayrımı yapamıyoruz. 13 öğrenciden sonra hem ders hem modül ayrımı yapabiliyoruz.

KAR tatillerinde İYEP'in ek ders ücreti ödenir mi?

Evet ödenir. İYEP'te görevli öğretmenlerin; KAR YAĞIŞI NEDENİYLE eğitim kurumlarının tatil edildiği iş günlerinde, KENDİLERİNE VERİLMİŞ DERS GÖREVLERİ VARSA bu DERS GÖREVLERİNİ YAPMIŞ SAYILARAK karşılığında EK DERS ÜCRETLERİNDEN YARARLANDIRILMALARI gerektiği MEB Personel Genel Müdürlüğünün 11.01.2019'daki görüş yazısında belirtilmiştir.

İYEP'in ek dersini KBS'de hangi kod üzerinden gireceğiz?

İYEP – GÜNDÜZ ve İYEP – GECE -HS olmak üzere; KBS sistemine eklenmiştir. İYEP'te görevli öğretmen; hafta içi 18.00'den önce İYEP'e başlıyorsa; KBS sistemine giriş yapılırken kodu : İYEP GÜNDÜZ – 122 olacak. İYEP'te görevli öğretmen; hafta içi 18.00'den sonraİYEP'e başlıyor  veya hafta sonu ders veriyorsa; KBS sistemine giriş yapılırken kodu : İYEP GECE – H.S. – 123 olacak. (Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın Birinci Bölümünde yer alan Tanımlar kısmının 4.madde g) bendinde; Gündüz öğretimi dışında kalan öğretimi açıklarken, Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında cumartesi ve pazar günleri yapılan yüz yüze eğitim ile diğer günlerde saat 18.00'den sonra başlayan... İbaresi bulunmaktadır.)

Öğrenciye kendi sınıfında örgün ders saatlerinde İYEP verilir mi?

"Kendi Sınıfında İYEP alacak." seçeneği seçildiğinde; öğrenci için ders saatleri içinde ve bulunduğu sınıfta İYEP uygulanır, planlama buna göre yapılır. Bu şekilde yapılan planlamalar için sınıf öğretmenine EK DERSİ ÜCRETİ ÖDENMEZ. Programın hedeflerine uluşmasında kritik öneme sahip olan aşamalardan birisi de hiç kuşkusuz ki; Psikososyal Destektir. İYEP'in yönergesinin amaçları kısmındaki 5.maddede : "Öğrencilerin Psikososyal açıdan desteklenmesini sağlamak." yer alırken; İYEP yönergesinin ilkeleri kısmındaki 6.madede de ise; "Öğrencilere Psikososyal Destek sağlanır." ibareleri yer alır. İYEP Öğrenci Psikososyal destek öğrenci bilgi formları ilk uygulama ve son uygulama olmak üzere ikiye ayrılmıştır. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.12.2022 - Güncelleme: 13.12.2022 15:38 - Görüntülenme: 541
  Beğen | 1  kişi beğendi